Dijitalleşme, çalışan kadın sayısının artması, evlerde nüfusun azalması, tüketici yaşam trendinin gelişmesi gibi birçok etken Türkiye’de “paket servis” hizmetini her geçen yıl artırarak devam etmektedir.
Yeni nesil ile birlikte de yemek siparişleri online platformlardan verilmektedir. Yeme içme sektöründe hizmet veren firmalar, paket servis tarafını güçlendirerek cirolarını arttırmaya çalışmaktadır. Yüksek kira maliyeti olan yerler yerine daha az riskli ve yatırım maliyeti düşük yerler tercih edilmeye çalışılmaktadır. Bu firmaların sayısı da her geçen gün artış göstermektedir.
Pizza ile başlayan paket servis, 2000’li yıllardan itibaren her sene artarak devam eden bir trend izlemekte ve yükselme eğilimini göstermektedir. Türkiye’de online siparişin öncüsü ‘’Yemek Sepeti’’ verilerine bakacak olursak;
2014 yılında 50 milyon porsiyon yemek siparişi verilmiş,
2017 yılında 190 milyon porsiyon yemek siparişi verilmiş,
2018 yılına da baktığımız da 250 milyon porsiyon yemek siparişi verilmiştir.
Paket servis yaş ortalamasın baktığımızda en çok paket servis siparişi verenlerin 30 yaş altı olduğunu görüyoruz.
Paket servisin ilk günlerinden bugüne doğru baktığımızda her geçen sene rekabetin artması, yeni nesil ile birlikte dijitalleşmenin artması gibi faktörlerden dolayı daha lezzetli ürün, daha iyi bir paket servis hizmeti veren firmalarda yükselen trend devam etmektedir.
Şef ve reçetesi;
Daha lezzetli bir yemek için şefin reçetesi ve kullanılan malzeme önemlidir. Ortalama bir lezzet ve üzerinde olan ürünler için tercih edilme sebebi olmaktadır.
Lezzet önemlidir fakat ürünün nasıl bir ambalaj ile müşteriye teslim edildiği, müşteri siparişini açtığında ürünlerin düzgün olması, ısısını koruması da önemlidir. Müşteri lezzete baktığı kadar buna da dikkat etmektedir.
Paket Servis Ambalaj Ürünleri;
Diğer bir faktör olan paket serviste kullanılan ambalaj ürünledir. Paket servisteki ambalaj müşterinin ilk dikkat ettiği, işin görünen yüzüdür. İlk etaplarda firmalar daha basit ambalajlar ile müşteriye teslimat gerçekleştirmekteydi. Geçen süre zarfında rekabetin artması ile birlikte firmalar ambalaj ürünlerine önem vermeye başlamıştır.
Paket servis ambalajına önem veren firmalar kendi firmasına özel baskılı ambalajlar kullandığında, kaliteli bir paketleme gerçekleştirdiğinde bunun paket servis sayılarına olumlu etki ettiğini çok rahat bir şekilde görmüşlerdir.
Paket servisinde ambalajına önem veren firmaları takip eden rakiplerde paket servisteki ambalajını geliştirmeye başlamıştır.
Günümüzde paket servis ambalajında artık belirli bir standart oluşmaya başlamıştır. Baskılı poşet, paket seti, ürün kutusu, baskılı ambalaj kağıdı gibi ürünlerle verilen siparişler teslim edilmektedir.
Paket servis ürünlerinde artık doğada çözülmesi zor olan plastik yerine kraft kağıt poşet, plastik kaplar yerine karton tabaklar gibi ürünler kullanılmaya başlanmıştır.
Önümüzdeki yıllarda daha farklı ürünler ile paket servis ambalajı gelişmeye devam edecektir. Yeniliklere açık olan sadece maliyet odaklı bakmayan yemek içme sektörü firmaları müşteri memnuniyeti için paket servis ambalajını geliştirdiği takdirde siparişlerini artırmaya devam edecektir.