Dünya’nın çeşitli ülkelerinde olduğu gibi ülkemizde de çevreyi korumak için çeşitli tedbirler alınmaktadır. Bizden ekonomik olarak çok daha geri Afrika ülkelerinde bile 2000’lerin başından bu yana plastik poşet kullanma yasağı vardır.
Plastik Poşetler parayla mı satılacak?
Evet, Eğer TBMM Çevre komisyonunda kabul edilen bu taslak yasalaşırsa, plastik poşetler minimum 0,25 kuruş olarak fiyatlandırılacak.
Plastik poşetler Paralı olacak!
Plastik market poşetleri paralı olduktan sonra markette her ekmeği ayrı poşete koyma dönemimiz son buluyor :))) Naylon market poşetlerini çöp poşeti yapma dönemimiz son buluyor :))))))))))
Market poşetleri paralı olarak nerelerde satılmakta?
Belçika, Fransa, İtalya, Hollanda’nın bir kısmı, Almanya’nın bir kısmı başlıca olmak üzere hemen hemen tüm Avrupa ülkelerinde para ile satılmakta. Fakat Avrupa’da şöyle bir durum var, Her ne kadar yasalaşmış olsa da 5 yıldır tamamen bir yasak henüz gelmiş değil. Yoğun bir şekilde tüketim devam etmekte.
Naylon poşetlerin yasak olduğu ülkeler
Bir çok Afrika ülkesinde kese kağıdı kullanılmaktadır. Hatta 2000’lerin başından bu yana adım adım yasak yaygınlaşmıştır. Başlıca ülkeler; Tanzanya, Güney Afrika, Kenya, Bangladeş, Ruanda, Zanzibar,Uganda.. Yasak her ne kadar yoğun uygulansa da İstpack Ambalaj olarak ilk plastik poşet ihracatımızı Uganda’ya yapmıştık 🙂
Bio Poşet Nedir?
- Doğada belirli bir sürede kendini yok etme özelliği olan
- Tekrar tekrar kullanılabilen yani yıpranması az olan
- Min 50 micron biodegradable (doğa da yok olabilir) ve recyclable (geri dönüştürülebilen)
Plastik poşetlere biz bio poşet diyoruz.
Bio poşet siparişi için tıkayın.
Bio Poşet Üretimi nasıl yapılır?
Bio poşet üretimi yapılırken içerisine atılan özel bir hammadde ile doğada kendi kendini çözebilen bir yapıya dönüşür. Bu özel madde her üreticide bulunmaz. Bio bag, Bio sac üretebilme lisansı olan işletmelerde bu özel madde bulunur.
Plastik Poşetler Yasaklandıktan sonra ne olacak?
Plastik poşet yasağının 4 muhatabı var; Devlet, Halk, İşletmeler, Plastik poşet üreticileri
- Devlet; Yumuşak bir geçiş belirleyecek, Belediye görevlileri her yerde poşet yasağını denetlemeye aniden başlamayacak.
- Halk; satın aldığı ürünleri taşımak için torbalarıyla alışverişe gidecek. 250 TL alışveriş yaptığı marketin poşete ücret istemesine sinirlense de doğayı korumak için saygı duyacak
- İşletmeler; Öncelikle kasanın yanına plastik poşet, karton poşet ve kağıt poşet gibi ürünlerin olduğu stant oluşturacaklar. Kese kağıdı tekrar geri dönecek ve yaygınlaşacak.
- Naylon poşet üreticileri; Hükümet’e yasanın gecikmesi için baskı yapmaya çalışacaklar, ve muhtemelen 1 yıl daha geçiş için süre isteyecekler. Plastik poşetler daha da kaliteli hale gelecek ve ücretli olduğu için tek seferden ziyade daha çok kullanılabilecek kadar kaliteli üretilecek. Plastik poşete resim baskı ya da daha kaliteli baskı yapabilen firmaların işleri artarken, sadece Pazar poşeti üreten firmaların işlerinde zamanla düşüş olacak.
Plastik poşete altarnatif ürünler için tıklayın
Plastik poşete yasası
Plastik poşet yasasını buradan bulabilirsiniz.
Plastik poşet yasağı hakkında TBMM Çevre komisyonu kanun teklifi